Dinsdag 16 september 14e wandeldag O Pedrouzo-Santiago de Compostela

17 september 2025 - Santiago de Compostela, Spanje

Op naar Santiago 👍

Het is de eerste wandeldag dag dat ik voor 8 uur in het donker vertrek.

Heb ontbijtvoucher voor een 400 meter verder liggend café langs de route.

Het is aardig druk. De serveersters lopen af en aan. Om 8.30 uur ben ik on route🤓 Vandaag 250 stijgen en 280 dalen. Makkie. Tot aan Santiago is het een landelijk gebied. Ik deel de weg met heel, heel veel pelgrims. Loop nog op de hoofdweg wordt ik aangesproken door een jonge vrouw, die vraagt of dit de route is. De volgende 7 km lopen we samen. Ze stelt zich voor als Anita, wandelend over de Camino Francés vanuit Burgos naar Santiago. Ze wil om 12 uur in Santiago zijn daar ze rond 14 uur de bus naar Madrid heeft gereserveerd. Is net begonnen als vitaliteit coach en wil ondervinden hoe ze mensen kan motiveren door te wandelen. Ze woont in Granada en is 36 jaar. Ik besluit om alleen verder te lopen, het gaat me te snel. Maken nog een selfie en Anita loopt door.

Opeens klinkt er muziek, staat een doedelzak speler, tafeltje erbij met stempel en een kistje voor een donativo.

Een km verder twee zware machines zijn bezig met rooien van Eucalyptus bomen. Een heel ander geluid.

De zon komt op en het wordt een prachtige dag. De lucht is helderblauw zonder strepen.  Waar heb ik dat aan verdiend?

5 dagen wandelend in Galicië waarvan 3 dagen regen en nu de zon. Een geschenk om te mogen aankomen op deze zonnige dag. Af en toe omzeil ik een modderpad. Laat nog een waxstempel zetten met afbeelding van voetjes, hoefijzer en een Kesselse kever aan.

Voor het kerkje van San Juan in een bushokje cartoon nr. 12.

IMG_5049

Tref daar Lee en Tanya. Lee had een andere verklaring voor 7/25 dat bij iedere cartoon staat.  25-7 is de feestdag van de heilige Jacobus of het daar iets mee te maken heeft? Het blijft een raadsel. Lee vertelt dat hij pastor is en dat de cartoon soms op hem van toepassing is. Heeft vaak veel aan zijn hoofd. Ze genieten nu ook extra van hun tocht. Onder een brug staan verschillende gedichtjes en cartoons.

Hoe men zich uit, in woorden, symbolen en tekeningen. Vind het prachtig. Bv. Aan het einde van dit pad is het begin van een ander. Volg je dromen, het maakt niet uit hoelang het duurt. Het belangrijkste is niet het einde, maar het pad. Allemaal met een boodschap.                      Aan de stadsrand van Santiago, voor de omheining waar het vliegveld begint staat een uitgehouwen steen. Iedereen wil ermee op de foto.

IMG_5043

Zie nu regelmatig buspelgrims in groepjes met een gids. Km lopen, uitleg en weer de bus in. Zo kan het ook.

Bij een wegafzetting zijn arbeiders druk bezig. Beton wordt gestort en met een soort van trekker wordt het wegdek glad gevlinderd. Tref Paul en Denise net voor Monte do Gozo. De berg van vreugde genaamd. De buspelgrims hebben een viering in de kapel van San Marcos de Monte do Gozo. Krijg buiten een stempel. Het is 12.30 uur en ik neem na 16 km nog een pauze. Het weer is perfect en ik zie de kathedraal al liggen.

IMG_5081

Verlaat via een mooi pad langs 4 sculpturen het park en de pelgrimstrein omlaag naar Santiago kan beginnen🤓.

Rond Monte do Gozo is een groot vakantie en recreatie complex met hotels en een openlucht theater.

IMG_5099

Om 14.45 uur na 22 km lopen,  loop ik voorbij het benedictijner klooster waar vroeger het priesterseminarie was en nu dient als gastenverblijf door een onderdoorgang, begeleid door doedelzak muziek, naar het grote drukbevolkte, overweldigende plein.

Praza do Obradorio voor de kathedraal van Santiago de Compostela. Tranen komen vanzelf.

IMG_5110

Ben trots,  dat het met genoeg doorzettingsvermogen gelukt is. You did it, zeggen Lee en Tanya en Paul en Denise waarna vele hartelijke omhelzingen volgen.

IMG_4887

Opeens Miets, Miets. Wie komt er aangerend Angelo die ik de laatste 3 dagen niet meer gezien heb. Hij is gisteren maandag 15 september aangekomen.

Omhelzing, natuurlijk een foto en daarna ga ik met de 4 Amerikanen naar het pelgrimsbureau voor het ophalen van onze Compostela. Ik weet niet hoe Lee het  gedaan heeft, we omzeilden de hele wachtende meute om als “ groep” beneden de Compostela af te halen. Hierna nog foto’s gemaakt. Daarna neem ik afscheid om kopje thee te gaan drinken in de huiskamer van het Nederlands Sint Jacobsgenootschap boven het pelgrimsbureau. Etienne en Martje die de komende 2 weken de huiskamer bemannen,  zijn heel belangstellend hoe de reis is verlopen.

Komt nog een echtpaar uit Breda binnen die in anderhalve maand met hun gewone fiets naar Santiago zijn gekomen. Krijgen stempels van het Nederlands en Vlaams genootschap. Vandaag al meer dan 2300 pelgrims aangekomen. Wordt nog een foto gemaakt en rond 17 uur vertrek ik door de zeer drukke stad naar Hotel Gelmirez, waar ik 2 nachten verblijf, ongeveer 15 minuten lopen vanaf de kathedraal. Ruime kamer op de 8e etage. Ga op mijn gemak in bad en even niks. Om 20.30 uur is in een heel klein speciaal restaurant: “ O Curro da Parra “, midden in de stad door Annemiek van WAW Travel gereserveerd. Het zgn beloningsdiner. Met Google Maps ernaartoe gelopen. Kon het niet goed vinden. Lag in zo’n klein achteraf straatje wat je zo niet ziet. Het geheel vegetarische diner was perfect.

Kom in gesprek met Petra en Wim uit Sommelsdijk ( Goeree Overflakkee). Zij genieten ook via WAW Travel van hun welverdiende diner. Ze zijn met mountainbikes vanuit Porto naar Santiago gefietst. Wel met motortje 😊 anders was het toch lastig geweest zegt Petra. Wim met z’n versleten knie. Ze vond het fietsen toch wel heftig, geen fietspaden en goed op verkeer lettend zijn ze er gekomen. Zij zijn ook zeer tevreden over WAW Travel. Net zo als ik. Aankomen in Santiago heel gezellig afgesloten met Petra en Wim. Rond 23.15 uur terug in hotel en zoals jullie wel kunnen begrijpen geen fut meer voor mijn blog 🤓

1. Twan:
    17 september 2025
    Dag Miets, wat een prestatie! Iets om echt trots op te zijn!
  2. Toos van Beek:
    17 september 2025
    Ha Miets. Wat een geweldige prestatie. Petje af met soms toch wel behoorlijke afstanden en hoogte verschillen. Ik heb iedere dag uitgekeken en genoten van je reisverslag. En wat leuke ontmoetingen onderweg. Proficiat je deed het maar weer.
    Prachtige spreuken. Geniet nog van je vrije dag in Santiago. Ik zie het voor me.
    Groetjes van de hele wandelgroep Toos
  3. Anne-Miek P:
    17 september 2025
    SUPER MIETS. Je hebt het weer gehaald! en een beloningsdiner dubbel en dik verdiend. Nu ff lekker relaxen.
  4. Noud:
    17 september 2025
    Proficiat Miets met deze bijzondere prestatie, geniet van je verblijf in Santiago en daarna nog veel plezier gewenst op je verdere tocht naar Finisterra en Muxia.
  5. Annie:
    17 september 2025
    Gefeliciteerd met deze prachtige prestatie, geniet ervan, nú je dit hebt gedaan/gehaald.🥇💐
  6. Ellen Kanters:
    17 september 2025
    Miets wat een knappe prestatie heb je geleverd....diep respect hiervoor!
    Ik heb met heel veel plezier en bewondering je avonturen, ontmoetingen, gedachten, belevenissen dagelijks gelezen. Zo knap dat je een dergelijke onderneming alleen bent aangegaan....ik heb mezelf de vraag gesteld of ik in jouw schoenen zou durven gaan staan? Nee🫣....is mijn antwoord...neemt niet weg dat jouw manier van schrijven een zaadje plant in mijn hoofd 😊
  7. Kees:
    Lieve Miets,

Wat een geweldige reis en de euforie op de eindstreep.
    Je bent een kanjer.

Groetjes KeesS
  8. Huub:
    Miets knap gedaan Proficiat. En prachtige en intersante verhalen.👍
  9. Paula:
    17 september 2025
    Wat weer een prestatie Miets, heb elke dag genoten van je verhaal en foto’s en hele goede reis terug😘
  10. Margreet:
    17 september 2025
    Elke avond keek ik uit naar jouw verhaal. Zeker als je zelf de camino een paar keer gelopen hebt dan voelde het alsof ik met je meeliep. Gefeliciteerd met je aankomst in Santiago de Compostela! Fantastisch gedaan 👏🏻
  11. Annemie:
    17 september 2025
    Leef Miets, wat heb je jezelf dit jaar een mooi verjaardags cadeau gegeven💚een wens is in vervulling gegaan, mooie ontmoetingen, en als familie de Compostela afgehaald💐
    Letterlijk en figuurlijk bergen en dalen overwonnen🍀zon en tranen over zoveel emoties, je hebt het gedaan en gehaald Miets🌼
    Dank voor je mooie verhalen, fijne dagen , gooij truk reis, op naor de volgende oetdaging🌈
  12. Hanny:
    Os ,Mietske.
    Genoten van je verhalen met n lach en n traan.
    Wat n doorzettingsvermogen heb je. Ik wist dat wel, maar deze tocht was n echte uitdaging. Omhoog en omlaag, regen en zonneschijn. Modderpaden en harde paden. Echter heb jij dit pad weer volbracht. Gefeliciteerd en hopen je weer snel aan onze kaarttafel te zien.
    Liefs Hanny
  13. Annelies Giesen:
    17 september 2025
    Chapeau Miets wees maar trots op je zelf en blijf je dromen volgen. Bedankt voor je mooie dagelijkse verslagen, wat heb ik er weer van genoten.
    Veel plezier, succes en sterkte met het vervolg naar Finisterre en Muxia.
  14. Monique:
    17 september 2025
    Trots op jouw verrichtingen!
    Succes
  15. Petra Vermeulen:
    17 september 2025
    Hoi Miets, was zeker een heel gezellige ontmoeting en een heerlijk diner. Ik heb het ontbijt vanochtend overgeslagen. Hele fijne reis nog.
  16. Ageeth:
    17 september 2025
    Wauw Miets, wat heb ik genoten van je mooie ervaringen. Je hebt weer veel mooie herinneringen gemaakt en ontmoetingen. Echt super dat je dat alleen hebt gedaan.
    Trots mag je zeker zijn. Geniet lekker na van deze reis.
    lieve groetjes Ageeth
  17. Gonny:
    Lieve Miets,
    Aan alles komt een eind.
    Knap gedaan, geweldig mooie prestatie.
    Geniet nog lekker even.
  18. Maria Boudewijns:
    Prachtig, Miets,!
    Heerlijk nagenieten ,
    Eentje van u lijstje geschrapt op u harde schijf gezet !
    Dit nemen ze niet meer van je af !
    BRAVO ,GOED GEDAAN wij mochten door u verhalen met mooie foto 's mee genieten !
    Hop naar de volgende avonturen
    Succes
  19. Rezy Snijkers:
    17 september 2025
    Nou Miets,petje weer af voor jou..je bent een kanjer om dit op jou leeftijd in je eentje te volbrengen.Je weet dat je toch altijd weer mensen tegen komt waarmee je kunt delen..Dat is de kracht van de Camino..Altijd samen onderweg..Nu lekker nagenieten...tot volgende week in Beegden bij de Reünie..gr Rezy
  20. Tiny Wilms:
    17 september 2025
    Gefeliciteerd Miets, wat een top prestatie, geweldig goed van jou om deze Camino alleen te gaan lopen. Je hebt mooie mensen mogen ontmoeten onderweg. herinneringen zijn gemaakt.
    Bijzonder mooi om aan te komen in Santiago, elke keer opnieuw.
    Wens je een fijne Camino naar Finisterre, ook een erg mooie route.
    Groetjes Tiny
  21. Thea Buijs:
    17 september 2025
    Doordat je het zo mooi beschreef,kon ik van hieruit het een beetje meebeleven!
    Maar vooral GROOT CHAPEAU VOOR JEZELF!
    En hartelijk dank KANJER!😍👍😘
  22. Marie-Joe:
    Félicitations !
    Bravo Miets 👏
    Merci pour toutes les belles photos.
  23. Irma Schrooyen:
    Proficiat Miets!
    Je hebt het gehaald. Jouw drive is enorm!
    Je verhalen zijn prachtig.
    Respect!
    Nu even uitrusten en dan genieten van de camino finisterre.
    Groetjes
    Irma
  24. Marjan van Buggenum:
    Miets, proficiat.
    Weer eentje om bij te schrijven!
    Je hebt het toch maar weer gedaan👍.
  25. Iet:
    18 september 2025
    Proficiat Miets, wat een prestatie en veel succes op weg naar Finisterra!!!!