Zondag 14 september. 12e wandeldag Melide-Ribadiso Da Baixo.
14 september 2025 - Ribadiso, Spanje
Na een perfect ontbijt, koek en fruit kan ik meenemen, vertrek ik rond 8.45 uur.
De groep Mexicaanse pelgrims waarvan ik gisteren de reep en klein bekertje heb gekregen zijn hier vannacht ook geweest. Er is een jong meisje mee met een arm. Buiten is het grijs en het miezert een beetje. Jasje aan en hoedje op. Loop nog even over de zondagsmarkt met hoofdzakelijk groenten.
Het is nog niet druk. Vandaag 520 meter klimmen en 690 dalen. Aan rustig wandelen is een eind gekomen door het samenkomen van de Camino Primitivo en de Francés. Wandel met de pelgrimsstroom mee.” Go with the flow”’ past hier wel bij. Het lijkt net een uitgezette wandeltocht over bospaden en kleine dorpjes.
Palmen, cactussen en bananenbomen langs de weg.
Ik zie weinig grote rugzaklopers. Bagage transport is helemaal in. Voor Correos (post) in Spanje een verdienmodel. Na 2.5 km is er een splitsing via de Camino Complementario of Francés. Hier kies ik voor. Net voor het dorpje Boente een kraampje waar je voor €2,- een stempel met was kunt laten zetten van de Camino Primitivo.
Dit doe ik. Mijn pelgrimspaspoort is vol met stempels. Heb nog een 2e mee, dat ga ik nu gebruiken.Op een bruggetje met stapstenen is het druk.
Iedereen wil hier op de foto. In Boente staat in de kerk een fraai Jacobsfiguur en je zou er een populaire stempel kunnen krijgen. Helaas is het kerkje gesloten. Op een steen staat een tekst over Jezus. “ Jezus is the way, the truth ( waarheid) en het leven. Klopt dit?
Via een pittig klimmetje ga ik omhoog. Iedere 200 meter staat er wel iemand stil. Ook met kleine stapjes bereik je je doel. Op een andere steen staat: On step at a time”. Wanneer ik onder een brug doorloop, met allemaal graffiti zie ik er weer een van mijn populaire cartoonist. Nr. 9, met 7 stenen in zijn hoofd getekend.
Op een hooibaal stukje verder een gezicht met Buen Camino.
In een wei, twee logge honden met afhangend vel.
Even verder een pop die ons verwijst naar een café. Heb geen zin om met die natte kleren aan te pauzeren.
Goed ook, om 11.15 uur na 12 km bereik ik al mijn eindbestemming van vandaag. Pension Ribadiso in Ribadiso da Baixo. Te vroeg en te weinig km voor een dag. Er wordt nog gepoetst. Mijn rugzak wordt om 12 uur gebracht.
Mag toch binnenkomen met mijn natte kleren en wachten om om 13 uur in te kunnen inchecken. Droog wat op en lees de krant op de telefoon. Ribadiso is een straat met twee Albuerges en dit pension met aan de overkant een restaurant. Na douchen en kleren wassen een kort ommetje. Haal stempels in beide albuerges en ga daarna vast het pelgrimsmenu nuttigen aan de overkant. En een foto maken op de oude Romeinse brug over de Rio Iso met helder water en groene waterplanten.
Mijn blog schrijf ik heerlijk rustig, achter het huis, onder het afdak.
Af en toe opgeschrikt door het harde praten en soms schreeuwen van pelgrims die over de brug komen.
Het is rond 14 uur gestopt met regenen en een aangename temperatuur. Ben vandaag geen enkele bekende van de Primitivo tegen gekomen. Om 17 uur begint het weer te regenen. Ik zit lekker droog 🤓

Geweldig hoe je alles beschrijft.
Petje af voor je dat je deze tocht weer gaat volbrengen. Veel succes met de laatste kilometers.
Je bent er weer bijna.
Succes!!!
Het gaat je goed Miets ondanks t mindere weer echter de eindstreep komt alweer in zicht. Knap hoor, je weet ik doe je niet na.
Hartelijke grtjes uit Panningen.
Groetjes uit Reuver van Geert en Marianne
Ik kijk iedere avond uit naar je verslag.
Geniet nog van je weg verder en van de leuke ontmoetingen.
Succes
Groetjes